De Vertaling

Dit keer dook Kairos in de wereld van het vertalen. Het gebeurt overal om ons heen, maar de vertalers zelf blijven grotendeels onzichtbaar. Elke dag lees je wel iets dat vertaald is of zoek je zelf je toevlucht tot google-translate. Maar het woord dat zo’n machine uitspuugt heeft bijna altijd een net iets andere betekenis of sfeer dan je zocht. Welke keuzes maak je dan? En hoe doen vertalers dat?

Van journalistiek tot literatuur, van professionele vertalers tot eigen ervaringen, wij lieten de vertalers achter de vertalingen op de voorgrond treden. Want waar liggen de grenzen van de vertaler? Kan het wel? Hoeveel vrijheid mag een vertaler nemen? Heeft een vertaald boek eigenlijk niet twee auteurs? Waarom worden sommige werken wel vertaald en andere niet?

De sprekers die ons hierbij hielpen waren:


Menno Grootveld is vertaler voor onder andere de Groene Amsterdammer en het NRC, daarnaast is hij uitgever bij Het Leesmagazijn, waarvoor hij recent Utopie van Thomas More opnieuw vertaalde. Hij ging in op de praktische aspecten van vertalen. Want als je er voor kiest om Utopia nogmaals te vertalen, dan moet daar toch een reden voor zijn?

Lette Vos, literair vertaalster en docent vertaalwetenschappen op de Universiteit Utrecht die ons voorlas uit eigen werk: de vertaling van Sara Baume’s “A Line Made by Walking”. Met dat in ons achterhoofd begeleide ze ons dieper in de wereld van vertalen/

Met Lisa Grob gingen we in op de “vertaalpolitieke” kant van het verhaal. Zij liep stage bij het Nederlands Letterenfonds en schreef haar scriptie over waarom A.F.Th. van der Heijden nooit in het Frans vertaald is – de beste man is namelijk wel in het Duits uitgebracht. Ze vertelde ons meer over literatuur en culturele diplomatie en de rol van het letterenfonds.

Als laatste vulde Birte Priebe een verder ongedekt deel van onze vertaalavond: tolken. Birte is congrestolk voor verscheidene Europese instellingen en vertelde ons over haar werk als tolk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *