Van nar tot cabaretier

Op de elfde februari was het tijd voor een kakelverse interdisciplinaire avond met diverse sprekers. Deze editie stond in het teken van humor en cabaret in relatie tot de rest van de samenleving. Een avondje cultuurkritiek, maar dan door de satirische bril!
Onder de titel ‘Van nar tot cabaretier’ brachten we eerst een bezoek aan het hof van de koning. De nar was vroeger, met name in de Middeleeuwen, een van de weinigen die de koning een spiegel mocht voorhouden. Wat was zijn rol precies? Tegenwoordig kunnen artiesten met een lach onderwerpen aansnijden en statements maken die als taboe of gevaarlijk worden beschouwd. Maar: hoe essentieel is humor om een zware boodschap op een luchtige wijze over te brengen? Met welke motieven staan artiesten op het podium? En wat is de maatschappijkritische funcite van een cabaretier in een tijd waarin de meningen op sociale media je om de oren vliegen?

Theaterwetenschapper Rob van der Zalm nam ons mee in de wereld van de nar. Dick Zijp, afgestudeerd op het huidige cabaretlandschap van Nederland, trok een lijn naar het hedendaagse cabaret. Bovendien gingen we op zoek naar maatschappelijke rol van cabaret en het doel dat satire dient te dienen. Genoeg knabbeltjes voor de geest, dachten wij zo!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *